Eredményeink

Az alábbi leírás sokkal többet jelent, mint pusztán a Sík Sándor Cserkészpark épületeiről szóló összefoglaló, illetve képgyűjtemény. A KMCSSZ 1964 óta fizikailag, anyagilag, erkölcsileg és a környezet védelmét szem előtt tartva is elkötelezett a tábor megtervezése, kiépítése, szépítése mellett, hogy ezáltal otthont teremtsen a külföldön élő fiatalok nevelésére. Elkötelezettségünk azért gyümölcsöző, mert már több olyan generációt látott és lát használni, élvezni a cserkészparkot, amelyek a tíz cserkésztörvény szellemében második otthonuknak tekintik azt.

Az utak építése, kutak fúrása, a villany bevezetése, a telefon felállítása, a vízvezeték-rendszerek tervezése, majd a most már helyben használható internet-lehetőség is a tábor infrastrukturális, vagyis szerves részei; egyben – rendszeres ellenőrzés mellett – megfelelnek a helyi, környékbeli és hivatalos állami követelményeknek, szabályoknak. A szigorú követelmények a táborozók biztonságát és egészségét szolgálják minden évben.

A park építményeinek karbantartása rengeteg időt, tervezést és főleg munkát igényelnek. Szerencsére mindig voltak önkéntes felnőttek, cserkészbarátok és cserkészek, akik ehhez nagyban hozzájárultak.

1964-ben, amikor a  Sík Sándor Cserkészpark megnyitotta kapuit, csak egy épület állt a telken. Egy fehér emeletes farmház, ami talán jogosan a Fehér Ház nevet kapta.

 

Az első néhány évben még használtuk a Fehér Házat akadályversenyeken, kiscserkészvezető- és regösvezető-képzésre. Amint fejlődött a park, a házat hamar lebontották. Közben felépült a Központi Konyha, amely talán a tábor legfontosabb része. Itt régi, majd 1999-ben felújított formájában látható.

 

 

Majd jött az Ebédlő  pavilon.

 

Ezt követte a Segédtisztképző barakk, amely hársfákkal körbe véve emlékezteti a cserkészeket a magyarországi Hárshegyi Cserkészparkra. Itt látható a régi, majd új:

Fiú őrsvezetőképző tábor is saját épületet kapott. A mai iroda-cserkészbolt helyén állt az első fa barakk, ahol a korai őrsvezetőket képezték.

És a mai, de már egy másik helyen.

 

Később a régi ŐV barakkot felcseréltük egy új modern épülettel ami az Irodát és Cserkészboltot  illetve Nyári Iskola tábor szálláshelyét szolgálta.

Tusolót is építettünk a főtér északi részén.

Ahhoz, hogy a cserkészpark megfeleljen az állami követelményeknek, több magyar orvos anyagi segítségével felépült az első Gyengélkedő; stílusos fatörzsekből, két szobával, fürdővel, vizsgálóteremmel, irodával ellátva.

Ez több éven keresztül használatban volt, amíg tervbe nem tervbe vettük egy tágasabb Kórházépület építését:

Lány őrsvezető tábor szintén kapott épületet.

Régen és ma:

Következett a híres PENTAGON  „hatszögű” épülete, szintén Ubul bá tervezésben és munkájának gyümölcseként. Évek óta a Tisztképző táborok főhadiszállása.

Corvina tábor is kapott egy kisméretű központot a tábor legnyugatibb részén.

Ubul bá a saját UBUL házát is felépítette a park keleti oldalán, közel a 15-ös műúti bejárathoz. Itt remetéskedett, így helyben tudta kezelni, illetve igazgatni a park fejlődését.

Ezen a régi légi felvételen látható a Központ-i épület (zöld fedeles), amely Ubul bá halálakor még befejezetlen volt.

Sok éven keresztül ez az épület volt a Kiscserkészvezető-képző tábor központja.

Később az Ubul ház új neve Genetta Ház lett.

Kiscserkész Mintatábornak szüksége volt egy kibővített általános épületre. Gyűjtést kezdeményeztek, majd rövidesen megépült a NÁDAS Ház. Az épület kétszárnyú, közös gyűlésre alkalmas, konyhával és fürdőszobával felszerelt.

A tábor Központi irodája is elkészült.

Idővel kibővítettük.

 

2013-ban különleges építményekre tett szert a cserkészpark. Akkor megmentettük a nemrég lezajlott washingtoni kiállítás magyar építményeit; megszereztük azokat, majd felépítettük a parkunkban. A pávástornyot, a csűrt, a jurtát, a pávás kalotaszegi házat és állást rövidesen ugyanazok az ácsok építették vagy állították fel, kitűnő módszerekkel.

 

A Pávástorony:

 

A Csűr (tánc csűr):

 

A 2/3-os jurta:

 

A pávás Kalotaszegi ház:

 

Végül az Állás a gépeknek:

 

Egyéb:

A Harangláb a Fenyő katedrális bejáratánál található, amelyet a híres Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen található „lélek-harang” alapján díszítettek, és vörös cédrusból faragtak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2019-ben hozzákezdtünk a legnagyobb tervünk megvalósításához, egy olyan épület megépítéséhez, amely mint az egész  tábor KÖZPONTJÁT képezi. Az Ubul-lak, később Genetta ház a kiscserkész-mintatáborok és -iskolatáborok számára évekig hasznosnak bizonyult, idővel azonban már nem volt sem biztonságos, sem megfelelő. Bár sokunkat szép emlékek fűznek az épülethez, és szerettük volna még egy ideig megtartani, sajnos az idő vasfoga felülkerekedett.

 

Északi nézet:

 

 

Keleti nézet:

 

Nyugati nézet:

Ez a méltó építmény a BGA Zrt. és a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával már teljes egészében elkészült. Óriási KÖSZÖNET a támogatásért és sok önzetlen munkáért mindenkinek, aki  ebben segített!

A tágas épület változatos lehetőségeket nyújt foglalkozások, konferenciák, gyűlések vagy táborok megszervezésére.

Hontalan Sasok Háza biztosítja a magyar cserkészet jövőjét és folyamatosságát a diaszpórában!