Park története

A New York államban található Sík Sándor Cserkészpark és a volt budapesti Hárshegyi Cserkészpark története több szálon is összekapcsolódik.

A Hárshegyi MCSSZ központi tábora a magyarországi vezetőképzés helyszíne volt, ez napjainkban már a Sztrilich Pál Cserkészparkban, az ún. Julianna majorban történik.

Ugyanígy van ez a Sík Sándor KMCSSZ központi táborában. A táborok jelvénye, a hárslevél a Hárs-hegy nevéből ered. De hogyan kapcsolódik össze a név és a helyszín, ahol a tábor fekszik?

A Sík Sándor Cserkészpark Nyugat-New York államban, Allegany megyében, a Ganger Mountain Range egyik magaslatán, megközelítőleg 1902 láb (580 méter) magasan található. A tábor legmagasabb pontja 2001 láb (610 m), a környék legmagasabb pontja 2066 láb (630 m). A Basswood Hill (Hárs-hegy) a 15-ös számú műúton dél felé haladva, mintegy 11 km-re helyezkedik el. A Short Tract Rd. (régebben Basswood Hill Rd.) a hegyhez hasonlóan a hársfákról kapta a nevét.

Az idők során egyre nagyobb igény mutatkozott központi táborhely létesítésére. A terület J. Garvey ügyvéd családjának birtoka volt, amelyet minden nyáron, több éven keresztül gondoztak, a telek több részén fákat és erdőket telepítettek. 1963 végén a Szövetség megvásárolta a területet, hogy otthont adhasson cserkészeknek. A 2016-ban kibővült park területe 58 év elteltével 167.6 acres (67.8 hektár, azaz 117 hold).

A tábor működését három bejárat, utak, hat fúrt kút, számos épület és építmény; víz-, villany-, telefon- és internet-hozzáférés segítik. (Bővebben lásd a Park épületei alatt!)