Köszöntjük a Külföldi Magyar Cserkészszövetség központi táborának oldalán!

Az egyesült államokbeli New York állam nyugati részén, Buffalo városától délkeletre, másfél óra autóútra találjuk a ma már közismert Sík Sándor Cserkészparkot. A 117 hold területen sűrű, telepített fenyvesek; ősi, lombos erdők, rétek és csalitok formálják cserkésztáborunk környezetét.

Ez az otthonunk, a cserkészek otthona. Nemcsak egyszerű táborhely, hanem a Külföldi Magyar Cserkészszövetség szellemi és nevelési központja is.

 

Cserkészetünk kezdettől fogva szerény, de határozott kívánsága és vágya 1964 tavaszán vált valóra, amikor a Szövetség vezetőképzése állandó helyet, otthont kapott. Ettől kezdve a sajátunknak mondhattuk és érezhettük. A park a vezetőképzés szíve-lelke. Ahogyan a múltban mindenkor, a tábor továbbra is lehetőséget nyújt a vezetőképzésre, egyben kitűnő helyet biztosít a nagyszabású közösségi megmozdulásokhoz.

Napjainkra a táborok szervezése és megrendezése könnyebbé, gördülékenyebbé vált, legyen szó akár a felszerelések szállításáról vagy más tevékenységekről. Bőséges hely áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy a kiképzési munka minden tábor esetében, azonos időben és zavartalanul valósulhasson meg.

A hagyományos központi akadályverseny (AKI) minden év májusában kezdődik, majd ezt követi a Nyári Magyar Iskolatábor; a nyár közepén több csapat is táborozik itt. A kiképzőtáborokat minden szinten nyár végén tartjuk, a parki élet a késő őszi regös napokkal zárul. Rendszeres jubileumi és emléktáborainkat már több évtizede itt rendezzük meg.

Észak-Amerikából, Kanadából, a messzi Ausztráliából, Európából és Dél-Amerikából egyre többen jönnek vezetőképzésre vagy éppen ünnepelni a Sík Sándor Cserkészparkba, az „új magyar Hárshegyre.”

 

A park adminisztratív és a Cserkészbolt-központja. Az épület eredetileg a fiú őrsvezetőképző barakk volt.

 

 


Kalapálj, kalapálj, holnap délig meg se állj…

Október 7-9 között munkahétvége a Sík Sándor Cserkészparkban 
 
Szállás: a  Hontalansasok Házában, Lamperth-lakban és a Nádas házban (fűtés nincs)
Étkezés: biztosítja a Parkparancsnok 
 
Munkák:
  • erdő tisztitás, favágás
  • takarítás, rakodás
  • fűnyírás
  • piknik asztalok festése
  • Teszárház és Mintaház karbantartása (állatok kizárása)
 
Ha van, hozzatok magatokkal:
  • láncfűrészt
  • fűkaszát (weed wacker)
  • rúdfűrészt (pole saw)
  • munkakesztyűt
  • egyéb szerszámokat
 
Jelezzetek vissza Pásztor Orsinak (pasztor.orsi@kmcssz.org), hogy tudtok-e jönni, mikor érkeztek és mikor indultok haza. 
 
Jó munkát!
Kovács Gyuri, Parkparancsnok

Kiemelet gyűjtési akciónk:

 

Festmények, tárgyak vásárlása és árverezése

 

 


Sík Sándor Cserkészpark madártávlatból: